Aboneaza-te
prin RSS

Meteo

actualizat la data 2017-06-25

Casa memorială "George Topîrceanu"


Poetul umorului sănătos şi al unei duioşii profunde şi ascunse a colindat ţara împreună cu părinţii săi, mânaţi de profesia mamei şi stabilindu-se, în cele din urmă, la Nămăeşti, judetul Argeş. Pentru că aici şi-a trăit o bună parte din viaţă şi a întemeiat o familie, casa a devenit memorială.
Este o construcţie tipic musceleană, cu demisol, etaj şi pridvor la faţadă, cum se văd multe case la munte.

Muzeul ocupă etajul - un hol şi două camere, unde se află o abundenţă de exponate originale, copii şi facsimile. În hol este expus ultimul portret al poetului, o figură tristă, prevestitoare... precum şi câteva volume apărute în timpul vieţii: “Balade vesele şi triste”, “Parodii originale”, “Migdale amare”, “Scrisori fără adresă” (proză umoristică şi pesimistă), “Pirin-Planina, amintiri din prizonieratul în Bulgaria” şi altele, în ediţii diferite. lată şi manuscrisul romanului neterminat: “Minunile Sfantului Sisoe”- cartea ce i-a fost mai aproape de suflet.

În încăperea din dreapta - cu mobilier din fosta camera de lucru a poetului - este expusă o mulţime de documente ce refac nu numai viaţa scriitorului, ci o parte din laboratorul său poetic. Printre ele, versiunea iniţială a poeziei “Noapte de vară”, definitivată sub titlul “Noapte de mai”. Pe birou, manuscrisul original al poemei erotice “Somnul iubitei” (1911), închinată viitoarei soţii, învăţătoarea Victoria Iuga, o fermecătoare brunetă. Alte numeroase facsimile de versuri, documente privind viaţa poetului, relaţiile cu fratele vitreg, sculptorul Ion Mateescu, cu familia, cu editorii şi o parte din corespondenţa sa, fotocopia cantatei “Balada chiriaşului grăbit” - compoziţie de Gh. Radovanu - întregesc informaţiile despre personalitatea lui Topîrceanu.

În bibliotecă şi pe etajeră se găsesc opere din clasicii literaturii universale şi multe cărţi de la confraţi, cu dedicaţii. Într-o vitrină au fost adunate exemplare din revistele la care a colaborat: Viaţa Românească, Însemnări ieşene, Însemnări literare, Lumea umoristică ş.a. Nu lipsesc nici bastonul poetului, cutia puştii de vânătoare, fluierul la care cânta, iar pe perete, tabloul soţiei sale.