Aboneaza-te
prin RSS

Meteo

actualizat la data 2019-01-21
biletul zilei cu meciuri din fotbal biletul zilei pariuri sportive biletul zilei de azi la pariuri sportive

Casa memorială "George Topîrceanu"


Poetul umorului sănătos şi al unei duioşii profunde şi ascunse a colindat ţara împreună cu părinţii săi, mânaţi de profesia mamei şi stabilindu-se, în cele din urmă, la Nămăeşti, judetul Argeş. Pentru că aici şi-a trăit o bună parte din viaţă şi a întemeiat o familie, casa a devenit memorială.
Este o construcţie tipic musceleană, cu demisol, etaj şi pridvor la faţadă, cum se văd multe case la munte.

Muzeul ocupă etajul - un hol şi două camere, unde se află o abundenţă de exponate originale, copii şi facsimile. În hol este expus ultimul portret al poetului, o figură tristă, prevestitoare... precum şi câteva volume apărute în timpul vieţii: “Balade vesele şi triste”, “Parodii originale”, “Migdale amare”, “Scrisori fără adresă” (proză umoristică şi pesimistă), “Pirin-Planina, amintiri din prizonieratul în Bulgaria” şi altele, în ediţii diferite. lată şi manuscrisul romanului neterminat: “Minunile Sfantului Sisoe”- cartea ce i-a fost mai aproape de suflet.

În încăperea din dreapta - cu mobilier din fosta camera de lucru a poetului - este expusă o mulţime de documente ce refac nu numai viaţa scriitorului, ci o parte din laboratorul său poetic. Printre ele, versiunea iniţială a poeziei “Noapte de vară”, definitivată sub titlul “Noapte de mai”. Pe birou, manuscrisul original al poemei erotice “Somnul iubitei” (1911), închinată viitoarei soţii, învăţătoarea Victoria Iuga, o fermecătoare brunetă. Alte numeroase facsimile de versuri, documente privind viaţa poetului, relaţiile cu fratele vitreg, sculptorul Ion Mateescu, cu familia, cu editorii şi o parte din corespondenţa sa, fotocopia cantatei “Balada chiriaşului grăbit” - compoziţie de Gh. Radovanu - întregesc informaţiile despre personalitatea lui Topîrceanu.

În bibliotecă şi pe etajeră se găsesc opere din clasicii literaturii universale şi multe cărţi de la confraţi, cu dedicaţii. Într-o vitrină au fost adunate exemplare din revistele la care a colaborat: Viaţa Românească, Însemnări ieşene, Însemnări literare, Lumea umoristică ş.a. Nu lipsesc nici bastonul poetului, cutia puştii de vânătoare, fluierul la care cânta, iar pe perete, tabloul soţiei sale.